Može li vam udobna uredska stolica pomoći u borbi protiv stresa u uredu?

Naše najnovije istraživanje dokazuje kako vam udobna uredska stolica Cosm može pomoć i da se osjećate manje umorno, jasnije razmišljate i budete produktivniji.

Produced by: Herman Miller

Bi li vam uredska stolica zaista mogla pomoći da bolje radite? To je pitanje na koje je Herman Miller htio odgovoriti kad smo se obratili Teksaškom centru za ergonomiju A&M kako bi surađivali s nama na revolucionarnim istraživanjima koja su ispitivala učinke udobne uredske stolice na kognitivne performanse. Kad obično razmišljamo o ergonomiji, mislimo na fizičke aspekte načina na koji stolica „komunicira“ s osobom koja sjedi na njoj. Ali u ovom eksperimentu, kognitivna ergonomija postala je naš fokus, ocjenjujući pamćenje, pažnju i kognitivnu fleksibilnost (sposobnost vašeg mozga da se lako prebacuje između ideja ili zadataka) – u osnovi, koliko dobro osoba može razmišljati na jednoj stolici naspram druge.

 

EKSPERIMENT

Zajedno s Texas A&M Ergonomics Centrom, naši su istraživači koristili kognitivne neuro-evaluacije – testove koji se fokusiraju na produktivnost i spoznaju – kako bi ispitali sposobnost sudionika da razmišljaju dok sjede u tri različite vrste uredskih stolica:

  1. Nepodesivo
  2. Vrlo prilagodljivo
  3. Automatski prilagodljivo (COSM stolica Hermana Millera s visokim naslonom)

Sudionici su nosili uređaje za praćenje srca koji su mjerili omjer promjenjivosti srčanog ritma (HRV) i uređaj fNIRS koji je mjerio protok krvi u čeonom režnju mozga, gdje se javljaju odlučivanje i kreativnost. Obavljali su zadatke koji su se oslanjali na kratkoročnu memoriju, sposobnost opuštanja kada se promijene uvjeti i kognitivnu fleksibilnost – što dobro dođe kad trebate predahnuti od na primjer izvještaja o troškovima da biste odgovorili na važnu e-poštu, a zatim se vratili na te račune.

 

Studija je uključivala sljedeće testove:

UDOBNA UREDSKA STOLICA

Flankerov test

Cilj: Testirati inhibiciju ili vašu sposobnost prirodnog djelovanja i osjećaja opuštenosti

Kako to funkcionira: Usredotočite se na smjer strelice na sredini zaslona i pokažite u kojem smjeru pokazuje kad se pojavi novi zaslon ispunjen strelicom.

UDOBNA UREDSKA STOLICA

N-leđa test

Cilj: Testiranje kratkoročne memorije

Kako to funkcionira: prisjetite se položaja oblika s dva prethodna zaslona.

UDOBNA UREDSKA STOLICA

Test promjene skupova

Cilj: Testirati kognitivnu fleksibilnost ili način na koji vaš mozak prelazi iz razmišljanja o jednoj temi u drugu (povezana je s kreativnošću)

Kako to funkcionira: pogledajte veći oblik (krug ili pravokutnik) koji bi mogao biti obojan (crvena ili plava) i uparite ga s oblikom ili bojom

 

Rezultati

Istraživanje je pokazalo da su u sedam od devet testova sudionici, radeći individualni posao, imali statistički niži omjer HRV-a dok su sjedili na automatski podesivoj stolici – Cosm. Niži omjer HRV-a ukazuje na to da su sudionici iskusili niži stres i stoga su bili opušteniji dok su sjedili u Cosmu s visokim naslonom u usporedbi s visoko  prilagodljivim i neprilagodljivim stolicama.

Štoviše, rezultati kognitivnih testova Set-Shift pokazali su da su ljudi dok su sjedili na stolici Cosm u usporedbi s ostalim stolicama u eksperimentu brže donosili odluke, bez gubitka točnosti. Uz to, rezultati Flankerovog testa pokazali su da se ljudima koji su sjedili na stolici Cosm s vremenom povećala živčana učinkovitost.

NAJUDOBNIJE UREDSKE STOLICE
NAJUDOBNIJE UREDSKE STOLICE

Što to znači?

Rezultati imaju važne implikacije na posao, jer je niži omjer HRV-a bolji za kratkotrajno pamćenje, kognitivnu fleksibilnost i sposobnost da ostanete fokusirani čak i usred dosadnih distrakcija ureda – koje su neizbježne u današnjem brzom suradničkom svijetu rada. Zapravo, istraživači su otkrili da su s vremenom sudionici postali sve bolji u izvedbi  (tj. brži, više učinkoviti i točni) zadataka koji zahtijevaju kreativnost kada sjede u stolcu Cosm u odnosu na druge dvije stolice.

Zaključak

Cosm je jedina stolica za koju se zna da smanjuje kognitivno opterećenje, dajući ljudima više mentalne sposobnosti za njihov rad – kao i za sam protok kreativnih ideja. To je dobro za ljude koji žele obaviti sve što je na njihovom popisu obveza, bez stresa te za organizacije koje nesumnjivo žele isto. Ljepota stolca Cosm je u tome što omogućava ljudima da se usredotoče na svoj posao, a ne na stolice.

NAJUDOBNIJE UREDSKE STOLICE